Ambassade van België in Ethiopië
Home Naar België komen Visum voor België

Visum voor België

 

Verplicht formulier voor reizen naar België 

Vanaf 1 augustus moeten alle personen die vanuit het buitenland naar België terugkeren of naar België reizen en hier langer dan 48 uur verblijven een identificatieformulier (Passenger Locator Form) invullen. U kan dit formulier hier invullen.

 
Openbare raadpleging

De Europese Commissie heeft besloten een openbare raadpleging te starten over het vooruitzicht van de digitalisering van de visumprocedure (E-visa) en over de oprichting van een EU-portaalsite voor online visumaanvragen, gericht op volgende doelgroepen: de reisindustrie, Europese agentschappen die rechtstreeks of onrechtstreeks te maken hebben met het visumbeleid van de EU, visumaanvragers en het grote publiek. Lees verder...

 

ACTIVITEITEN VISUMSECTIE AMBASSADE VAN BELGIË IN ADDIS ABEBA

In lijn met de Europese aanbevelingen, de beslissing van de Belgische autoriteiten en de lokaal geldende sanitaire maatregelen, blijft de Ambassade in Addis Abeba gesloten voor alle visumaanvragen in verband met niet-essentiële reizen.

De Ambassade en VFS kunnen momenteel enkel visumaanvragen voor essentiële reizen aanvaarden. U vindt een overzicht van deze essentiële reizen hier.

Alle overige categorieën van reizigers kunnen tot nader order nog geen visumaanvragen indienen.

Afhankelijk van het verloop van de COVID-epidemie in België, Europa, maar ook elders, kunnen deze categorieën van toegelaten reizigers mogelijk herzien worden. 

Gelieve er rekening mee te houden dat het bezitten van een geldig visum niet betekent dat u automatisch het Belgisch grondgebied mag betreden. De ultieme beslissing hierover ligt bij de grenscontrole en zal afhankelijk zijn van de op dat moment geldende maatregelen.

Onderdanen van niet-EU landen die niet visumplichtig zijn of personen die reizen met een visum uitgereikt vóór 18 maart 2020, moeten reizen met een attest van essentiële reis. Dit attest kan bij de Ambassade aangevraagd worden.

Om uw visumaanvraag in te dienen, dient u een afspraak te maken met de externe dienstverlener voor visums, VFS (www.vfsglobal.com/belgium/ethiopia/index.html of +251 960437204). Nieuw adres: 1st Floor, Haimi Apartment Hotel Bole Sub City, 03 Woreda.

Voor u naar het VFS Application Center gaat, dient u uw aanvraagformulier online in te vullen via https://visaonweb.diplomatie.be/.

Omwille van sanitaire maatregelen in het kader van de COVID-19 pandemie zijn de kantoren van VFS momenteel enkel op maandag en woensdag geopend, na afspraak.

Houders van diplomatieke- of dienstpaspoorten die op officiële missie vertrekken en familieleden van EU-burgers zijn steeds welkom om hun aanvraag in te dienen bij de Belgische Ambassade zelf. Openingsuren: Maandag tot donderdag, 9u tot 12u, na afspraak.

Wie kan een visumaanvraag voor België of Luxemburg indienen in Addis Abeba:

  • Ethiopische onderdanen
  • Buitenlandse onderdanen die resident zijn in Ethiopië
  • Onderdanen van Djibouti die een visum langverblijf (type D) wensen aan te vragen
  • Eritrese vluchtelingen die als dusdanig geregistreerd zijn in Ethiopië. Opgelet: om een visumaanvraag te kunnen indienen dienen zij te beschikken over een Eritrees paspoort of een ‘Emergency Travel Document’ (ETD) die door het Ethiopische Agency for Refugee and Returnee Affairs (ARRA) wordt uitgereikt aan vluchtelingen die geregistreerd zijn bij UNHCR.
  • Eritreeërs die resident zijn in Soedan

Andere categorieën dienen hun visumaanvraag in bij de respectievelijk bevoegde Ambassades of Consulaten. Onder anderen:

  • Onderdanen van Djibouti die een visum C wensen aan te vragen, dienen zich te wenden tot de Franse Ambassade in Djibouti
  • Familieleden van Somalische vluchtelingen en subsidiair beschermden in België, dienen zich te wenden tot de externe dienstverlener TLS in Nairobi (Kenia)

Aanvragers voor een visum lang verblijf (D-visum) dienen onder andere een medisch certificaat voor te leggen. De Ambassade van België erkent certificaten van de volgende medische centra: