Ambassade van België in Ethiopië
Home Ambassade in Addis Abeba

Ambassade in Addis Abeba

 

COVID-19 - Reisbeperkingen en consulaire bijstand

Ons team in Addis Ababa doet er alles aan om u te helpen en u op de hoogte te houden via de reguliere berichten op het e-mailadres dat we van u hebben.

Voor uw eigen gezondheid en die van anderen, zal de Ambassade uitsluitend op afspraak werken op maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00. U kunt ons bereiken via AddisAbaba@diplobel.fed.be of AddisAbaba.Visa@diplobel.fed.be (voor visa vragen) of +251 911 255 583 (enkel tijdens de openingsuren).

Enkel in geval van nood voor consulaire bijstand aan Belgen:

  • In Ethiopië: +251967 88 22 72
  • In Djibouti: per telefoon +253 21 35 10 65 (gedurende werkuren), per WhatsApp +25377247368, of per email consubeldjibouti@gmail.com

Het speciale telefoonnummer voor de opsporing van COVID-19 in Ethiopië is 8335, en in Djibouti 1517.

Gelieve ook onze reisadviezen te willen raadplegen:

Zoals minister Goffin in zijn brief van 17 maart opmerkte, staan ​​we voor uitzonderlijke omstandigheden en is soms wat geduld nodig. Alvast bedankt voor uw begrip.

1. Verblijft u PERMANENT in Ethiopië of Djibouti?

In Ethiopië: Ethiopian Airlines vliegt op dit moment nog steeds vanuit Addis Abeba naar Brussel en andere Europese bestemmingen. Het aantal vluchten vermindert en het is niet ondenkbaar dat deze op korte termijn zouden verdwijnen.

Als u beslist heeft om te vertrekken, raden we u aan dat zo snel mogelijk te doen om te vermijden dat u vast komt te zitten.

Voor alle informatie of aanvullende vragen, vindt u hier nuttige informatie en contacten, naast de bovenvermelde reisadviezen:

2. Ben je een Belgische TOERIST en tijdelijk geblokkeerd in Ethiopië of Djibouti?

Schrijf je in op Travellers Online (als je dit nog niet gedaan zou hebben) om op de hoogte gehouden te worden van de situatie in Ethiopië en Djibouti. Stuur ons ook uw contactgegevens via het e-mailadres: addisababa@diplobel.fed.be

Wij staan ​​aan uw zijde en doen ons best om samen met u een ​​oplossing te vinden. Bekijk hier wat u zelf kunt doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl

Ben je in Ethiopië? We raden u ten zeerste aan om zo snel mogelijk een retourvlucht te boeken.

Zit je vast in Djibouti? Commerciële passagiersvluchten naar Djibouti zijn sinds 18 maart 2020 opgeschort.

Voor vluchten die mogelijk zouden kunnen gecharterd worden door een ander land dan België in het kader van het mechanisme voor civiele bescherming van de Europese Unie, moet u er rekening mee houden dat het aantal beschikbare plaatsen voor Belgische burgers de exclusieve bevoegdheid is van de staat die deze vlucht organiseert. Als er niet genoeg plaatsen zijn om alle Belgen die dat wensen terug te brengen, wordt prioriteit gegeven aan de meest kwetsbare landgenoten (gezondheid, ernstige aandoeningen) of degenen die reizen met zeer jonge kinderen.

Als u toch wat langer dan verhoopt in het buitenland moet blijven, weet ook dat er in vele landen Belgische expats zijn die nuttige tips of tijdelijke oplossingen op de groep #BelgenVoorElkaar delen.

 

COVID-19 - Beperkte openingstijden en activiteiten van de consulaire en visumafdelingen

In lijn met de sociale afstandsmaatregelen van zowel de Ethiopische als de Belgische regering, heeft de Ambassade haar openingstijden en activiteiten beperkt.

De consulaire afdeling blijft dringende consulaire en administratieve bijstand verlenen aan de Belgen.

Na het besluit van de Schengen-lidstaten om tijdelijke reisbeperkingen op te leggen aan alle niet-essentiële reizen uit derde landen, zullen visumaanvragen beperkt blijven tot familieleden van EU-burgers, functionarissen die voor officiële doeleinden reizen en dringende humanitaire gevallen.

Deze visumaanvragen moeten worden ingediend bij de Ambassade en niet langer bij de kantoren van VFS.

Voor uw eigen gezondheid en die van anderen, zal de Ambassade uitsluitend op afspraak werken. De consulaire en visumafdelingen zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30. U kunt ons bereiken via AddisAbaba.Visa@diplobel.fed.be of +251 911 255 583

Bezoekers die een afspraak maken, moeten bevestigen dat:

1. Ze geen griepachtige symptomen hebben;

2. Ze afgelopen 3 weken niet naar risicolanden / -regio's gereisd hebben;

3. Ze, zover ze weten, geen contact gehad hebben met iemand die (potentieel) besmet werd met COVID-19.

Bezoek de ambassade niet als u niet alle bovenstaande verklaringen kunt bevestigen.